Gezien de huidige verspreiding van het coronavirus, zien ook wij ons jammer genoeg genoodzaakt om extra maatregelen te nemen. Vanaf dinsdag 27 oktober worden alle lessen van de cursus VGT geannuleerd, en dat al zeker tot eind december. Eind november zullen we alle betrokkenen zeker informeren over de stand van zaken. Alvast bedankt voor jullie begrip.

Het maken van gebaren is iets heel natuurlijks. Iedereen doet het, iedereen kan het. We zwaaien naar elkaar of steken een duim op, maar om echt te communiceren heb je gebarentaal nodig. In Vlaanderen is dat de Vlaamse Gebarentaal of VGT.

Doof Vlaanderen organiseert jaarlijks in verschillende Vlaamse steden lessen Vlaamse Gebarentaal. In het verleden werden er bijvoorbeeld al cursussen georganiseerd in Antwerpen, Gent, Kortrijk of Aalst.

Wil je graag de Vlaamse Gebarentaal leren en meer weten over dovencultuur? Dan is dit jouw kans!

De cursussen zijn in de eerste plaats communicatiecursussen, toegankelijk voor een ruim publiek. Na het volgen van de cursus is het de bedoeling dat de cursisten gewone, dagdagelijkse gesprekken kunnen voeren in de Vlaamse Gebarentaal. Door middel van oefeningen leren de cursisten verschillende vaardigheden nodig voor VGT. Er wordt een basislexicon en enkele grammaticale regels aangeleerd aan de hand van specifieke thema’s. Ook de dovencultuur wordt onder de loep genomen.

De cursussen werden ontwikkeld door Doof Vlaanderen en worden gegeven door dove lesgevers. Iedereen die graag Vlaamse Gebarentaal wil leren kan hier terecht vanaf 16 jaar oud. Mits begeleiding van een volwassene kunnen jongeren vanaf 12 jaar de cursus ook volgen.

Voor meer informatie kan je altijd mailen naar cursus@vgtc.be.

We zijn erg blij dat we kunnen opstarten met onze cursus Vlaamse Gebarentaal! Uiteraard wil iedereen dat de lessen op een veilige manier kunnen doorgaan. Daarom spannen wij ons extra in om de coronamaatregelen correct op te volgen.

Hieronder vinden jullie een opsomming van de richtlijnen die wij hanteren. Zolang de overheid geen nieuwe versoepeling doorvoert, blijven deze maatregelen geldig.

 • Bij het binnenkomen en bij het begin en einde van de pauze worden de handen ontsmet.
 • De afstand van 1,5m tussen elk individu moet ten alle tijden gerespecteerd worden.
 • Wanneer men rondloopt (tijdens de pauze, bij het binnenkomen/buiten gaan) of wanneer men zich in de gemeenschappelijke delen van het gebouw bevindt (gangen, trappenhal, lift, toiletten, fietsenberging…) is een mondneusmasker verplicht. Enkel wanneer je neerzit, mag je je mondmasker afnemen.
 • We raden iedereen aan om zelf ontsmettingsgel mee te brengen, aangezien het per locatie verschilt of het al dan niet aangeboden wordt.
 • Een mondmasker tijdens de les raden we af aangezien anders de mimiek (essentieel bij gebarentaal) verloren gaat. Let op: dit mag enkel wanneer je neerzit!
 • Tijdens de lessen mag een Face Shield gebruikt worden. Dit is echter vrijblijvend.
 • Gelieve zelf eten en drinken mee te brengen voor tijdens de pauze.
 • Na een toiletbezoek worden de handen gewassen en ontsmet
 • Wanneer men rondloopt, houdt men de richting van de pijlen in acht, indien die aanwezig zijn, afhankelijk van de locatie.
 • Personen die ziek zijn of de laatste 7 dagen klachten hebben gehad die aan een COVID infectie doen denken, mogen niet deelnemen. Ook als er in de naaste omgeving ziekte(symptomen) zijn (geweest), wordt deelname tijdelijk verboden. Meest voorkomende symptomen zijn: koorts, droge hoest, plots reuk- en smaakverlies, en vermoeidheid.
 • Ben je zelf ziek, of vertoont iemand in je nauwe omgeving symptomen? Gelieve ons dan zo snel mogelijk te verwittigen via mail: cursus@vgtc.be. Om het risico voor de andere cursisten en de lesgever zoveel mogelijk te beperken, vragen we je ook om 14 dagen in quarantaine te gaan voor je weer deelneemt aan een les.
 • Personen die tot een risicogroep behoren raden we ten zeerste af om deel te nemen. Onder risicogroep verstaan we personen ouder dan 65 jaar, personen die lijden aan een ernstige chronische ziekte of personen van wie het immuunsysteem verzwakt is.

We zijn ervan overtuigd dat als iedereen deze richtlijnen correct opvolgt, onze cursussen VGT op een veilige manier kunnen doorgaan. Mogen we daarom aan iedereen vragen deze richtlijnen strikt op te volgen, voor de gezondheid van alle betrokkenen.

De nieuwe lessenreeks gaat van start begin oktober 2020 en loopt tot eind maart 2021. De standaardcursus bestaat uit 20 lessen van telkens 2 uur (bij de meeste cursussen is dit van 19u30 tot 21u30). De cursus in Roeselare op zaterdagmiddag is opgesplitst in twee blokken van 10 lessen.

Cursisten die minstens 14 van de 20 lessen bijwonen, ontvangen een deelnamebewijs. In sommige steden wordt er na het eerste jaar VGT ook een tweede jaar aangeboden, afhankelijk van de interesse bij de cursisten van het eerste jaar. Het is ook mogelijk om het tweede jaar van de cursus te volgen na een onderbreking van één jaar.

Normaal gezien bestaat de lesgroep uit maximum 18 cursisten, maar wegens coronamaatregelen is aantal cursisten afhankelijk van de locatie. Indien de cursus volzet is, kan u zich inschrijven op de lijst voor geïnteresseerden voor volgend schooljaar 2021-2022. Ze worden via mail persoonlijk verwittigd wanneer de inschrijvingen van het volgend schooljaar opengaan. Indien er te weinig inschrijvingen zijn, wordt de cursus geannuleerd en krijg je het volledige inschrijvingsbedrag teruggestort.

Voor meer informatie kan je altijd mailen naar cursus@vgtc.be.

Voor een standaard cursusreeks van 20 lessen betaal je € 175. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar oud betalen € 125 inschrijvingsgeld (dit gaat over jongeren die 12 of 17 jaar zijn geworden in het jaar 2020).

Indien je ervoor kiest om de lessen per blok van 10 te volgen, betaal je voor het eerste blok € 100 en voor het tweede blok € 75.

Volgende zaken zijn inbegrepen in het inschrijvingsbedrag:

 • Cursus Vlaamse Gebarentaal
 • Toegang tot het digitaal leerplatform
 • Werkmap
 • Boek
  • eerste jaar: “30 vragen en 29 antwoorden”
  • tweede jaar: “Hoe zoenen doven”
 • Deelnamebewijs (voor cursisten die minstens 14 lessen hebben bijgewoond)

Voor meer informatie kan je altijd mailen naar cursus@vgtc.be.

Als je je hebt ingeschreven, word je doorverwezen naar de betaalpagina. Daar kan je online meteen de betaling in orde brengen. Als we je inschrijving en betaling goed hebben ontvangen, krijg je een bevestigingsmail met het betalingsbewijs in bijlage toegestuurd.
Wens je na betaling de cursus toch niet meer te volgen? Wie zich uitschrijft voor 20 september 2020 betaalt enkel de administratieve kost van € 25. Als je je uitschrijft voor het derde lesmoment, krijg je de helft van het bedrag terug.

Voor meer informatie kan je altijd mailen naar cursus@vgtc.be.

Je kunt de datums en locatie raadplegen van je cursus, klik op de juiste cursus om ze te raadplegen.

We willen er op wijzen dat door de corona maatregelen zowel de locatie als de data van de cursussen onder voorbehoud zijn.

Vlaamse Gebarentaal 1e jaar

VGT1 Aalst (VOLZET)

VGT1 Antwerpen-A (VOLZET)

VGT1 Antwerpen-B (VOLZET)

VGT1 Brugge INSCHRIJVING GESLOTEN

VGT1 Gent-A (Gentbrugge) INSCHRIJVING GESLOTEN

VGT1 Gent-B (Gent) (VOLZET)

VGT1 Gent-C (Zwijnaarde) INSCHRIJVING GESLOTEN

VGT1 Gent-D (Zwijnaarde) INSCHRIJVING GESLOTEN

VGT1 Hasselt (Start 2021 – VOLZET)

VGT1 Kortrijk  GEANNULEERD

VGT1 Leuven-A (VOLZET)

VGT1 Leuven-B (VOLZET)

VGT1 Roeselare-11-20 VOLZET

VGT1 Roeselare-1-10 GEANNULEERD

VGT1 Wuustwezel-A (VOLZET)

VGT1 Wuustwezel-B (VOLZET)

Vlaamse Gebarentaal 2e jaar

VGT2 Antwerpen  GEANNULEERD

VGT2 Gent (Zwijnaarde) (VOLZET)

VGT2 Hasselt INSCHRIJVING GESLOTEN