Cursussen Vlaamse Gebarentaal

Corona

Bekijk zeker de tab ‘corona’ om te weten welke maatregelen er gelden tijdens onze cursussen. We willen onze lessen zo veilig mogelijk laten doorgaan en rekenen op ieders verantwoordelijkheidszin.

Cursus VGT

Meer informatie over onze cursussen Vlaamse Gebarentaal kan je op deze pagina vinden onder de verschillende tabs.

Momenteel zijn onze cursussen bezig en is het niet mogelijk om zich in te schrijven. Heb je interesse om de Vlaamse Gebarentaal te leren dan raden we je aan om zich in te schrijven op onze lijst van de geïnteresseerden. Op deze manier word je automatisch op de hoogte gebracht wanneer de inschrijvingen opengaan.
Lijst van geïnteresseerden – Het Vlaams GebarentaalCentrum (vgtc.be)

We voorzien een startmoment voor de groepen Gent-A en Hasselt-C in januari 2022. Voor deze cursussen kan je je wel inschrijven.
Belangrijk bij de inschrijving: vul je juiste naam en je persoonlijke e-mailadres in. Schrijf je in voor een kennis of familielid, vul dan de naam en het e-mailadres van de cursist zelf in. De juiste gegevens zijn nodig voor toegang tot het online leerplatform. Houd ook zeker je betaalapp of bankkaart en -lezer bij de hand. Je inschrijving is pas voltooid na de betaling van het inschrijvingsgeld. Je krijgt dan automatisch een bevestigingsmail met factuur.

Controleer regelmatig je ongewenste mails en je spambox. Het kan zijn dat onze mails daarin belanden.

Gebaren maken is iets heel natuurlijks. Iedereen doet het, iedereen kan het. We zwaaien naar elkaar of steken een duim op, maar om echt te communiceren heb je gebarentaal nodig. In Vlaanderen is dat de Vlaamse Gebarentaal of VGT.

Vlaams GebarentaalCentrum organiseert jaarlijks in verschillende Vlaamse steden lessen Vlaamse Gebarentaal. In het verleden werden er bijvoorbeeld al cursussen georganiseerd in Antwerpen, Gent, Kortrijk of Aalst.

Wil je graag de Vlaamse Gebarentaal leren en meer weten over dovencultuur? Dan is dit jouw kans!

De cursussen zijn in de eerste plaats communicatiecursussen, toegankelijk voor een ruim publiek. Na het volgen van de cursus is het de bedoeling dat de cursisten gewone, dagdagelijkse gesprekken kunnen voeren in de Vlaamse Gebarentaal. Door middel van oefeningen leren de cursisten verschillende vaardigheden met betrekking tot VGT. Er wordt een basislexicon en enkele grammaticale regels aangeleerd aan de hand van specifieke thema’s. Ook de dovencultuur wordt onder de loep genomen.

De cursussen werden ontwikkeld door het Vlaams Gebarentaalcentrum en worden gegeven door dove lesgevers. Iedereen die graag Vlaamse Gebarentaal wil leren en die 16 jaar of ouder is, kan hier terecht. Mits begeleiding van een volwassene kunnen jongeren vanaf 12 jaar de cursus ook volgen.

Voor meer informatie kan je altijd mailen naar cursus@vgtc.be.

Naar aanleiding van de laatste persconferentie zijn we genoodzaakt om de corona maatregelen die gelden tijdens onze cursussen terug aan te scherpen.

Mondmaskers zijn verplicht bij elke verplaatsing voor zowel cursisten als lesgevers.

 • Tijdens het lesgeven, wanneer de lesgever vooraan staat, zal hij/zij geen mondmasker dragen aangezien het noodzakelijk is om de mimiek te kunnen aflezen.
 • De cursisten hoeven geen mondmasker te dragen wanneer ze neerzitten. Je bent vrij om het te dragen als je je daar veiliger bij voelt maar er is geen verplichting zolang je op je stoel zit.
 • Gelieve zelf handgel te voorzien. We kunnen niet garanderen dat dit op elke locatie ter beschikking is.
 • Graag ook zo veel mogelijk de afstand te bewaren en het lokaal goed te verluchten tijdens de lessen.

We hopen dat iedereen de maatregelen ter harte neemt zodat we de cursus op een veilige manier kunnen verderzetten.

We zijn blij dat we de cursus fysiek kunnen opstarten. Mocht de overheid in de loop van het schooljaar toch beslissen om online lessen opnieuw te verplichten, dan zullen we op dat moment overschakelen naar online lessen via Zoom.

De nieuwe lessenreeks gaat van start begin oktober 2021 en loopt tot eind maart 2022. De standaardcursus bestaat uit 20 lessen van telkens 2 uur (bij de meeste cursussen is dit van 19u30 tot 21u30). 

Cursisten die minstens 14 van de 20 lessen bijwonen, ontvangen na afloop van de cursus een deelnamebewijs. 

In sommige steden wordt er na het eerste jaar VGT ook een tweede jaar aangeboden, afhankelijk van de interesse bij de cursisten van het eerste jaar. Het is ook mogelijk om het tweede jaar van de cursus te volgen na een onderbreking van één jaar.

De lesgroep bestaat uit maximum 18 cursisten. Dit om jullie kwaliteitsvolle lessen te kunnen bieden en opdat iedereen elkaar goed ziet in een halve cirkel.

Indien de cursus volzet is, kan je je inschrijven op de lijst voor geïnteresseerden voor volgend schooljaar 2022-2023. Je wordt via mail persoonlijk verwittigd wanneer de inschrijvingen van het volgend schooljaar opengaan. Indien er te weinig inschrijvingen zijn, wordt de cursus geannuleerd en krijg je het volledige inschrijvingsbedrag teruggestort.

Voor een standaard cursusreeks van 20 lessen betaal je € 175. Hierbij merken we graag op dat het niet mogelijk is om korting op het inschrijvingsgeld te ontvangen. Verder komt de cursus ook niet in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar oud betalen € 125 inschrijvingsgeld (dit gaat over jongeren die 12 of 17 jaar zijn geworden in het jaar 2021).

Volgende zaken zijn inbegrepen in het inschrijvingsbedrag:

 • Cursus Vlaamse Gebarentaal
 • Toegang tot het digitale leerplatform
 • Werkboek 
 • Boek
  • eerste jaar: “30 vragen over gebarentaal in Vlaanderen en 29 antwoorden”
  • tweede jaar: “Hoe zoenen doven?”
 • Deelnamebewijs (voor cursisten die minstens 14 lessen hebben bijgewoond)

Als je je hebt ingeschreven, word je doorverwezen naar de betaalpagina. Daar kan je online meteen de betaling in orde brengen. Als we je inschrijving en betaling goed hebben ontvangen, krijg je een bevestigingsmail met de factuur in bijlage toegestuurd.

Wens je na betaling de cursus toch niet meer te volgen? Wie zich uitschrijft voor 20 september 2021 betaalt enkel de administratieve kost van € 25. Als je je uitschrijft vòòr het derde lesmoment, krijg je de helft van het bedrag terug. 

Klik op de juiste cursus om de datums en de precieze locatie te raadplegen. De datums zijn onder voorbehoud van wijzigingen gedurende het schooljaar. 

Kijk ook tijdens de cursus regelmatig terug naar de datum van de lessen. Mocht er een wijziging nodig zijn, dan worden de datums hier aangepast.

Locaties/inschrijven voor cursus VGT 1e jaar

Locaties/inschrijven voor cursus VGT 2e jaar