Cursussen Vlaamse Gebarentaal

Cursus VGT

De nieuwe cursusplaatsen voor schooljaar 2022-2023 zijn nu te zien op deze pagina, onder de tab “Locaties | Data”.

Maandag 1 augustus om 12u00 worden de inschrijvingen opengesteld.

Wil je dit schooljaar 2022-2023 nog niet inschrijven of past de locatie niet bij jou of is de cursusplaats reeds vol? Heb je wel interesse om de Vlaamse Gebarentaal te leren in het schooljaar 2023-2024, dan raden we aan om je te registreren op onze lijst van geïnteresseerden voor 2023-2024.

Op die manier word je in de zomer van 2023 automatisch via mail op de hoogte gebracht wanneer de inschrijvingen open gaan.

Controleer regelmatig je ongewenste mails en je spambox. Het kan zijn dat onze mails daarin belanden.

Meer informatie over onze cursussen Vlaamse Gebarentaal kan je onder de verschillende tabs op deze pagina vinden.

 

Gebaren maken is iets heel natuurlijks. Iedereen doet het, iedereen kan het. We zwaaien naar elkaar of steken een duim op, maar om echt te communiceren heb je gebarentaal nodig. In Vlaanderen is dat de Vlaamse Gebarentaal of VGT.

Vlaams GebarentaalCentrum organiseert jaarlijks in verschillende Vlaamse steden lessen Vlaamse Gebarentaal. In het verleden werden er bijvoorbeeld al cursussen georganiseerd in Antwerpen, Gent, Kortrijk of Hasselt.

Wil je graag de Vlaamse Gebarentaal leren en de leefwereld van doven beter begrijpen? Dan is dit jouw kans!

De cursussen zijn in de eerste plaats communicatiecursussen, toegankelijk voor een ruim publiek. Na het volgen van de cursus is het de bedoeling dat de cursisten gewone, dagdagelijkse gesprekken kunnen voeren in de Vlaamse Gebarentaal. Door middel van oefeningen leren de cursisten verschillende vaardigheden met betrekking tot VGT. Er wordt een basislexicon en enkele grammaticale regels aangeleerd aan de hand van specifieke thema’s. Ook de leefwereld van dove personen wordt onder de loep genomen.

De cursussen werden ontwikkeld door het Vlaams Gebarentaalcentrum en worden gegeven door dove lesgevers. Iedereen die graag Vlaamse Gebarentaal wil leren en die 16 jaar of ouder is, kan hier terecht. Mits begeleiding van een volwassene kunnen jongeren vanaf 12 jaar de cursus ook volgen.

Voor meer informatie kan je altijd mailen naar cursus@vgtc.be.

Klik op de juiste cursus om de datums en de precieze locatie te raadplegen. De datums zijn onder voorbehoud van wijzigingen gedurende het schooljaar.

Kijk ook tijdens de cursus regelmatig terug naar de datum van de lessen. Mocht er een wijziging nodig zijn, dan worden de datums hier aangepast.

Locaties | Data voor cursus VGT 1e jaar

Locaties | Data voor cursus VGT 2e jaar

De standaard cursusreeks gaat van start vanaf oktober 2022 en loopt tot eind maart 2023. Ze bestaat uit 20 lessen van telkens 2 uur (bij de meeste cursussen is dit van 19u30 tot 21u30).

Sommige cursussen hebben afwijkende lestijden. In de tab “Locaties | Data” vind je voor elke cursuslocatie de precieze lesdata en -tijden.

Er zijn cursussen die al in september 2022 starten, of pas in januari 2023.

In het tweede jaar bestaat de cursusreeks op enkele plaatsen uit 14 lessen van 3 uur.

In sommige steden wordt er na het eerste jaar VGT ook een tweede jaar aangeboden, afhankelijk van de interesse bij de cursisten van het eerste jaar. Het is ook mogelijk om het tweede jaar van de cursus te volgen na een onderbreking van één jaar.

De lesgroep bestaat uit maximum 18 cursisten. Dit om jullie kwaliteitsvolle lessen te kunnen bieden en opdat iedereen elkaar goed ziet in een halve cirkel.
We bieden de cursus Vlaamse Gebarentaal ook online aan via Zoom. Voor de online-groepen kunnen max. 12 cursisten inschrijven.

Indien de cursus volzet is, kan je je inschrijven op de lijst voor geïnteresseerden voor volgend schooljaar 2023-2024. Je wordt via mail persoonlijk verwittigd wanneer de inschrijvingen van het volgend schooljaar opengaan. Indien er te weinig inschrijvingen zijn, wordt de cursus geannuleerd en krijg je het volledige inschrijvingsbedrag teruggestort.

Voor een standaard cursusreeks van 20 lessen betaal je € 175. Hierbij merken we graag op dat het niet mogelijk is om korting op het inschrijvingsgeld te ontvangen. Verder komt de cursus ook niet in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar oud betalen € 125 inschrijvingsgeld (dit gaat over jongeren die 12 of 17 jaar zijn geworden in het jaar 2022).

Volgende zaken zijn inbegrepen in het inschrijvingsbedrag:

 • Cursus Vlaamse Gebarentaal
 • Toegang tot het digitale leerplatform
 • Werkboek 
 • Boek
  • eerste jaar: “30 vragen over gebarentaal in Vlaanderen en 29 antwoorden”
  • tweede jaar: “Hoe zoenen doven?”

Wens je na betaling de cursus toch niet meer te volgen? Wie zich uiterlijk 20 dagen vòòr het eerste lesmoment uitschrijft, betaalt enkel de administratieve kost van € 25. Als je je uitschrijft vòòr het derde lesmoment, krijg je de helft van het bedrag terug.

Als je je hebt ingeschreven, word je doorverwezen naar de betaalpagina. Daar kan je online meteen de betaling in orde brengen. Als we je inschrijving en betaling goed hebben ontvangen, krijg je een bevestigingsmail met de factuur in bijlage toegestuurd.

Wens je na betaling de cursus toch niet meer te volgen? Wie zich uitschrijft voor 20 september 2022 betaalt enkel de administratieve kost van € 25. Als je je uitschrijft vòòr het derde lesmoment, krijg je de helft van het bedrag terug. 

Belangrijk bij de inschrijving:

 • Voor je je kan inschrijven, selecteer je eerst de gewenste cursuslocatie.
 • Vul je juiste naam en je persoonlijke e-mailadres in. Schrijf je in voor een kennis of familielid, vul dan de naam en het e-mailadres van de cursist zelf in. De juiste gegevens zijn nodig voor toegang tot het online leerplatform.
 • Als je je hebt ingeschreven, word je doorverwezen naar de betaalpagina. Betalen kan uitsluitend digitaal via Bancontact of Visa, we kunnen geen overschrijvingen aanvaarden.
 • Je inschrijving is pas definitief na betaling van het cursusgeld.
 • Na inschrijving krijg je automatisch een bevestigingsmail met factuur. (Controleer regelmatig je spambox, het zou kunnen dat de mails daarin belanden.)

Inschrijven voor cursus VGT 1e jaar

Inschrijven voor cursus VGT 2e jaar