Dit document is gebaseerd op de ‘Accessible Remote Working Guide for BSL interpreters, deaf and hearing participants’ van het UCL Deafness, Cognition and Language (DCAL) Research Center.

Sinds maart zijn alle werknemers die dat kunnen, verplicht om thuis te werken. Plots vinden veel presentaties, vergaderingen of bijscholingen nu online plaats, via een videocall. Voor veel mensen is dat een grote aanpassing. Daarom geven we hieronder enkele tips voor vergaderingen in VGT. Deze tips dienen slechts als leidraad. Als je zelf graag op een andere manier werkt, is dat natuurlijk ook goed.

Deze tips zijn van toepassing voor vergaderingen waarin VGT gebruikt wordt en geen tolk aanwezig is. Voor tips  over vergaderen met tolk VGT-Nederlands, verwijzen we je graag door naar deze link. 

Voor de vergadering:

 • Online vergaderen kan vermoeiend zijn, omdat je continu op een scherm kijkt. Zorg daarom voor een duidelijke agenda, eventueel een kortere vergadertijd en voldoende pauzes, zodat iedereen zijn/haar ogen even kan laten rusten.
 • Gebruik een internetkabel voor een stabiele verbinding. Als je geen stabiele internetverbinding hebt, overleg je met je huisgenoten voor het gebruik van het internet. Als zij een video bekijken of iets downloaden, kan dat een effect hebben op de kwaliteit van je eigen beeld. Kijk ook na of je zelf niets automatisch downloadt of uploadt tijdens de vergadering (bv. google drive, dropbox etc.).
 • Zorg ervoor dat je ergens rustig zit, waar je niet gestoord wordt door huisgenoten of huisdieren.
 • Let erop dat heel de gebarenruimte in beeld is, zodat de andere deelnemers je gebaren volledig kunnen zien. Je zal dus iets verder van je laptop of computer moeten zitten dan je gewoon bent.

Tijdens de vergadering:

 • Stel een moderator aan die de vergadering zal leiden.
 • Het kan interessant zijn om het gesprek op te nemen, zodat je achteraf een verslag kan maken in plaats van tijdens de vergadering. Als je het gesprek wilt opnemen, vraag dan eerst aan alle deelnemers of er bezwaren zijn.
 • Afhankelijk van de context, kan je kiezen om alle camera’s aan te laten staan, of enkel die van de moderator aan te zetten. Op die manier is er minder visuele afleiding en kan ieders internetverbinding het zeker volhouden. Kies zelf, in overleg met alle deelnemers, wat het meest gepast is. Tijdens een presentatie is het misschien beter om enkel de presentator in beeld te hebben. Tijdens een vergadering in kleine groep kan eventueel iedereen zijn/haar camera aanzetten.
 • Demp je microfoon van zodra je deelneemt aan de vergadering.
 • Als je iets wilt zeggen, steek je je hand op. Wacht tot de moderator je aanduidt, voordat je begint te gebaren.
 • Als meer dan één persoon iets wil zeggen, duidt de moderator de volgorde aan.
 • Als je wilt werken met een gedeeld scherm, zorg er dan eerst voor dat iedereen de beide schermen goed kan zien vooraleer je verder gebaart. Test het delen van het scherm ook op voorhand.
 • Als niet iedereen even vlot VGT-talig is, dan is de moderator of een andere gebarentalige verantwoordelijk voor het herhalen of verduidelijken van bijdragen van minder vlotte gebaarders indien nodig. Dit geldt enkel voor incidentele verduidelijkingen. Als dit regelmatig nodig is, schakel je beter een tolk in.
 • Let erop dat je de persoon aan wie je iets wil zeggen/vragen, aanspreekt met zijn/haar naamgebaar. Je kan namelijk niet wijzen, zoals je in een ‘live’ situatie zou doen, omdat het dan niet duidelijk is wie je precies bedoelt.