Stel je kandidaat voor een nieuwe sessie van de testen Gebarentaal

Selor ontwikkelde een unieke taaltest voor Gebarentaal. In juli 2016 wordt deze taaltest opnieuw kosteloos georganiseerd en reikt Selor hiervoor certificaten uit. Wie interesse heeft om deel te nemen, kan zich nog tot 24 juni kandidaat stellen.

Selor-certificaat gebarentaal

De taaltesten van Selor en de bijhorende certificaten vormen een begrip in België. Deze testen zijn gebaseerd op het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen en gelden als een duidelijke waardemeter voor taalcompetenties. Diezelfde procedure werd ook toegepast om, samen met experts, een certificatie voor gebarentaal te ontwikkelen, en dat zowel voor de Vlaamse Gebarentaal (VGT) als voor de Langue des Signes de Belgique Francophone (LSFB).

Dit is een uniek gegeven om in België een certificaat voor gebarentaal te behalen.

Meer waardering voor gebarentaal

Voor wie gebarentaal heeft geleerd en slaagt voor de test, is dit certificaat een mooie erkenning voor de geleverde inspanningen. Het doel van deze certificaten is om de competenties op vlak van gebarentaal beter in de verf te zetten bij de werkgevers, en om gebarentaal meer onder de aandacht te brengen. Tot slot zijn deze certificaten zowel bij de overheid als in de privésector een goed instrument om de dienstverlening aan doven en slechthorenden te verbeteren.

Dankzij de steun van de Nationale Loterij kon Selor dit project gebarentaalcertificaten ontwikkelen.

Unieke testprocedure

Wie zo’n certificaat wil behalen, verschijnt voor een jury om een test af te leggen. Deze conversatie tussen kandidaat en jury vormt de basis voor je evaluatie. Achteraf verneem je hoe de experts je prestatie beoordeelden en of je al dan niet een certificaat behaalt. Bijzonder is dat je ook via een film in gebarentaal feedback kan krijgen van de jury.

Praktische info

Na het succes van de vorige sessie, organiseert Selor nu opnieuw twee testsessies in Brussel: op 6 juli voor VGT, op 7 juli voor LSFB. Per taal kunnen 12 kandidaten kosteloos aan de taaltest voor gebarentaal deelnemen.

Stel je kandidaat

Inschrijven kan tot 24 juni 2016. Wanneer je inschrijving in orde en volledig is, kom je in aanmerking. Let op, het aantal plaatsen is beperkt, dus hoe sneller je inschrijft, hoe groter de kans dat je kan deelnemen.

De deelnemers ontvangen een bevestigingsmail met het precieze tijdstip van deelname.

Hoe inschrijven?

  1. Zorg dat je over een ‘Mijn Selor’-account (jouw persoonlijke profielpagina bij Selor) beschikt. Als je nog geen Mijn Selor hebt aangemaakt, doe dit dan eerst (dit gaat snel en eenvoudig).
  2. Stuur dan een e-mail naar vgt@selor.be voor de Vlaamse GebarenTaal (VGT) of naar lsfb@selor.be voor de Langue des Signes de Belgique Francophone (LSFB): met de volgende gegevens:
    1. naam, voornaam en rijksregisternummer.
    2. Geef aan of je wil deelnemen voor de certificatie voor VGT of LSFB.
    3. Zet er ook bij welk niveau je wil laten testen: B1 (elementaire kennis) of B2 (voor gevorderden).

Bron: website Selor