Nieuws

Selor biedt, net als vorig jaar, ook dit jaar een taaltesten Vlaamse Gebarentaal. Dit is een uniek gegeven om in België een certificaat voor VGT te behalen.

Meer informatie nodig? Hier vind je twee links:

- Beschrijving van de test
- Inschrijvingsprocedure

Succes!

De adviescommissie Vlaamse Gebarentaal is op zoek naar deskundigen die het huidige team kunnen versterken tot eind 2016. Kandidaten met ervaring op het vlak van Vlaamse Gebarentaal, beleidsadvisering en/of onderwijsthema’s kunnen zich tot 10 april 2015 kandidaat stellen. Meer informatie over de opdracht van de adviescommissie, het profiel waar de commissie naar op zoek is en de duur en invulling van het engagement kan u in de volledige oproep vinden.

In 2014 rondde het Vlaams GebarentaalCentrum vzw het onderzoek naar classifiers in Vlaamse Gebarentaal af. De resultaten werden gepubliceerd in het onderzoeksrapport Classifiers in Vlaamse Gebarentaal op de website van het VGTC.

Het onderzoeksrapport is momenteel ook te volgen in Vlaamse Gebarentaal.

http://www.vgtc.be/project/classifiers

Links zie je de toelichting in Vlaamse Gebarentaal, rechts de bijhorende dia met uitleg. Zowel de fragmenten in VGT als de dia zijn genummerd.

Mijn naam is Hannes De Durpel en ik start nu met mijn nieuwe job bij Vlaams GebarentaalCentrum als onderzoeksassistent, dit tot en met eind 2015. Ik zal mij de komende maanden vooral concentreren op het lexicografisch onderzoek dat momenteel bezig is. Het is de bedoeling dat het online woordenboek Vlaamse Gebarentaal verder wordt aangevuld. Ik zal dit uitvoeren samen met Sam en Eveline.

Onder de letter "J" op het digitaal woordenboek VGT - Nederlands - VGT vinden jullie nu 13 aangevulde gebaren. Het gaat om die lemma’s waar wel al een weergave in Sign Writing stond, maar nog geen video in VGT.

- ja
- jaarlijks (2x)
- jaloers
- jeugdclub (2x)
- jeugdherberg (2x)
- Jezus
- Jood (2x)
- jumping (2x)

link: http://gebaren.ugent.be

Onder de letter "I" op het digitaal woordenboek VGT - Nederlands - VGT vinden jullie nu 14 aangevulde gebaren. Het gaat om die lemma’s waar wel al een weergave in Sign Writing stond, maar nog geen video in VGT.

- idee (2x)
- identiteit
- individu (2x)
- ingenieur
- inlegkruisje (2x)
- integratie
- internaat
- intrest (2x)
- invullen

link: http://gebaren.ugent.be

Selor heeft een artikel over gebarentaal online gezet.

Het VGTC deelt deze informatie graag ook met de Vlaamse Dovengemeenschap.

Er werd al een hele tijd naar uitgekeken, maar nu is het eindelijk zover:

Het VGTC is verhuisd!

Nieuw adres:
KUL Campus Antwerpen
Sint-Andriesstraat 2
2000 Antwerpen

We zitten op de eerste verdieping, in lokaal 1.17

Vanavond (20 november 2014) is er een lezing in Universiteit Gent.

Titel: 'Twee modaliteiten, twee talen: overeenkomsten en verschillen tussen Vlaamse Gebarentaal en Nederlands' (Eline Demey en VGT-corpusteam)

Hilde Verhelst, auteur van DVD "Vijftien vingers en twee hoofden", gaf een interview aan het tijdschrift Handiscoop (het maandblad van KVG)